Dear Martin av Nic Stone

"Dear Martin" av Nic Stone, utgiven av Crown Books, 2017, 5/5 stjärnor.
 
Denna bok alltså. Jag läste den på två dagar och det är ingen tjock bok, 200 sidor, men det finns så mycket innehåll i den. Boken handlar om Justyce McAllister, en duktig student som är påväg till Yale, men han är även Afroamerikan och han stöter en kväll på problem med polisen och har helt plötsligt handfängslen på sig, utan att han gjort något fel. Efter detta börjar Justyce skriva brev till Martin Luther King, i ett försök att vara mer som honom, dock lägger Justyce ner projektet efter ett tag då han känner att allt känns meningslöst och hopplöst. 
 
Jag kan inte ens börja förklara hur viktiga böcker som denna är i dagens samhälle. Jag har ännu inte hunnit läsa The Hate U Give, men den ska läsas innan året är slut. Denna boken, jag vet inte ens hur jag ska börja berätta och förklara om den, den är bara så bra och så viktig helt enkelt. Sättet som författaren skriver på får en att inse att vi lever i ett skevt samhälle. Och efter allt man hör på nyheterna om hur polisen skjuter i försvar, trots att personen de skjuter mot inte har gjort något eller ens har upprätt hotfullt, jag blir bara frustrerad. Detta är en bok jag hoppas fler kommer läsa och att det kommer bli en bok som används i skolan, för det är en fantastisk bok. Har ni inte läst den än, gör det!
2017 bok bokblogg bokrecension bookblog böcker dear martin läs den läst i november must read nic stone the hate u give ungdomsbok
0 kommentarer

Turtles all the way down av John Green

"Turtles All the Way Down" av John Green, utgiven av Penguin Random House, 2017, 4/5 stjärnor.
 
Har precis lyssnat klart på John Greens nya bok Turtles All the Way Down och jag tyckte om den väldigt mycket. Visst att det fanns små saker som jag inte gillade, men överlag är det en riktigt bra bok som jag definitivt kommer rekommendera till folk i min omgivning. 
 
Detta är John Greens enda bok på nästan sex år, hans senaste var The Fault In Our Stars som kom ut i januari 2012. Jag älskade TFIOS och kan fortfarande läsa den om jag inte vet vad jag annars ska läsa, den är full med postitlappar på citat jag älskar och det är en bok som har borrat sig fast i mitt hjärta. Så när jag såg att John skulle släppa en ny bok blev jag både exhalterad och nervös, skulle boken vara bra, skulle jag gilla den, vad skulle den handla om? Så många frågor. 
 
För att bäst förklara vad boken handlar om gillar jag Storytels beskrivning på den svenska utgåvan:
 
1) Den heter Sköldpaddor hela vägen ner.
2) Den kommer ut på svenska 1 november.
3) Den börjar med jakten på en miljardär på flykt och en hittelön på 100000 dollar.
4) Huvudpersonen är 16-åriga Aza Holmes.
5) Hennes tankar rör sig i en oändlig spiral runt bakterier och vad som kan hända om de kommer in i hennes kropp. Hon är aldrig utan handsprit.
6) Det blir en stor inre konflikt när Aza vill hångla, men samtidigt tänker på vad som kan överföras i en enda kyss.
7) Hennes bästis Daisy är en fullkomligt orädd Star Wars-nörd som skriver fanfiction om Chewbacca.
8) Sköldpaddor hela vägen ner är fiktion, men den är också personlig för John Green. Här berättar han om den typ av psykisk ohälsa och tvångstankar som har påverkat hans eget liv sedan barndomen.
9) Tuataran är en uråldrig reptil. Den lever bara på Nya Zeeland och kan bli 150 år. Tuataran i den här boken kan också bli väldigt rik. 
10) John Greens senaste bok kom för 6 år sedan. Hans läsare är vana att få vänta och längta. Förr eller senare exploderar jag tog 10 år att skriva!
 
Boken handlar alltså om Aza och hennes tvångstankar, och hur de nästan äter upp henne inifrån ibland. Man får följa med på hennes interna konflikt med sina tankar och de bråk som uppstår när Aza vill en sak, men hennes tankar vill en annan. Det är en bok som handlar om mental hälsa, något som absolut behövs idag, men den handlar även om vänskap, kärlek, om att försöka förstå någon som lider av tvångstankar och hur svårt det kan vara för en sådan person att leva ett helt vanligt liv.
 
Ibland tyckte jag att det blev jobbigt när man lyssnade på Aza och hennes interna kamp med sina tankar, men jag förstår varför de var där och jag tror i efterhand att det var bra att jag tyckte de delarna var jobbiga, för på något vis förstår jag lite mer de som lider av tvångstankar och hur jobbigt det måste vara i deras huvud ibland. 
 
Jag kan starkt rekommendera er att läsa denna bok!
att läsa bok bokblogg boknörd bokrecension bookblog böcker john green ljudbok läsa läsning sköldpaddor hela vägen ner storytel turtles all the way down tvångstankar
0 kommentarer

My Lady Jane av Cynthia Hand, Brodi Ashton och Jodi Meadows

"My Lady Jane" av Cynthia Hand, Brodi Ashton och Jodi Meadows, utgiven av Harper Teen, 2016, 4/5 stjärnor.
 
My Lady Jane är första boken i en trilogi om tre olika historiska personer vid namn Jane. Alla böckerna är fristående inom serien, vilket innebär att man måste inte ha läst denna för att läsa de andra två. My Lady Jane handlar om Lady Jane Grey, som var en verklig historisk person, och hennes liv. Det som gör denna bok så fantastisk och väldigt rolig är att författarna skrivit om historien, så även om personerna i boken fanns på riktigt och en hel del händelser skedde faktiskt, så har de skrivit historien på sitt eget vis och det finns magiska element i boken.
 
Det är jättesvårt att förklara boken utan att spoila något, men den handlar som sagt om Lady Jane Grey, Kung Edward och Gifford, eller G som han helst vill bli kallad. och hur det kungliga politiska spelet fungerar, samtidigt som en del människor i England har magiska krafter och en del har inte det. Som sagt, jag är jättedålig på att förklara den, men jag älskade den och vill man ha en bok som genererar en hel del skratt och som är baserad på historiska händelser så är detta boken för er!
My lady jane bokblogg bokrecension boktokig bookblog books böcker böcker jag läst england lady jane grey läsning
0 kommentarer