Böcker jag ser fram emot - våren 2017

Det kommer ju nya böcker hela tiden, men jag har ett par som jag ser fram emot lite extra denna våren.
 
Mars 2017
 
A Crown of Wishes av Roshani Chokshi
Detta är en så kallad "companion" till The Star-Touched Queen, och den kommer ut den 28e mars. Jag gillade verkligen den första boken och ser därför fram emot att läsa denna bok då det var en fantastisk värld som var vädligt intressant. 
 
Strange the Dreamer av Laini Taylor
Detta är Laini Taylors nya serie som jag faktiskt inte vet så jättemycket om, men jag älskade hennes förra serie, Daughter of Smoke and Bone, och ser därför fram emot denna och hoppas den är minst lika bra som hennes förra. Denna kommer också ut den 28e mars
 
April 2017
 
Defy the Stars av Claudia Grey
Efter att ha läst ut Firebird-trilogin så vill jag läsa mer av Claudia Grey och hoppas att denna boken är lika bra som de andra. Återigen vet jag inte allt för mycket om den, men det är ett sätt jag gillar att ha för då kan man kasta sig in i världen utan att ha någon aning om vad som skulle kunna hända. Denna boken kommer ut den 4e april.
 
Alex & Eliza: A Love Story av Melissa de la Cruz
JAg var besatt av Hamilton förra året, lyssnade på cast recordingen om och om igen, älskar det fortfarande och när jag såg att denna boken skulle komma blev jag intresserad. Jag vet att det inte är en historiskt korrekt bok, men jag vill ändå läsa den eftersom jag älskar Hamilton. Denna bok kommer ut den 11e april.
 
Maj 2017
 
A Court of Wings and Ruin av Sarah J. Maas
Denna bok, som jag väntat på den och nu är den snart här. Jag är inte redo för det samtidigt som jag vill läsa om Feyre och Rhysand igen. Detta är antingen tredje delen i serien eller så är det sista delen i trilogin, men det ska komma fler böcker, är inte helt med på hur upplägget är. Efter slutet på A Court of Mist and Fury så visste jag inte vart jag skulle ta vägen och jag behövde denna boken, men nu är jag livrädd! Boken kommer ut den 2a maj
 
Always and Forever, Lara Jean av Jenny Han
Detta är den tredje och sista delen om Lara Jean och hennes kärleksliv. Jag älskade de två första böckerna och kände att det hade behövts en tredje bok så när Jenny Han gick ut med att det skulle bli en tredje bok så blev jag så otroligt glad. Detta är en sån perfekt lätt serie som man läser på en helg i princip och nu på våren och sommaren dras jag mer åt contemporary böcker än mot fantasyn, thrillers osv. Denna kommer också ut den 2a maj
 
The Traitors Kiss av Erin Beaty
Återigen en bok jag inte vet så mycket om, men när jag läste om den verkade den intressant så jag hoppas kunna läsa den när den väl kommit ut. Det är första delen i en trilogi så det är alltid spännande. Den kommer ut den 9e maj
 
Flame in The Mist av Renée Ahdieh
Detta är Renées nya serie och jag ser fram emot den så mycket! Den utspelar sig i det feodala Japan och efter att ha läst The Wrath & The Dawn och uppföljaren där så älskar jag Renées skrivsätt och berättarteknik. Jag dras in i hennes värld coh hon vet precis hur hon ska skriva för att man ska fastna och inte vilja lägga ifrån sig boken, som kommer ut den 16e maj
2017 bok bokblogg böcker böcker jag ser fram emot nya böcker våren 2017
1 kommentar

A million worlds with you av Claudia Grey

"A Million Worlds With You" av Claudia Gray, utgiven av Harper Teen, 2016, 4/5 stjärnor.
 
Jag har läst ut tredje och sista delen i Claudia Greys Firebird-trilogi och wow vilken avslutning. Det var en bok som hade så många element och man var aldrig riktigt säker på vart händelserna skulle ta en. Jag kan inte direkt berätta något som händer i boken utan att spoila för er som inte läst den, så jag kommer mest bara prata om mina tankar. 
 
Det var en bra avslutning på en serie, dock tycker jag inte att det är den bästa i serien, tvåan känner jag var betydligt bättre och mer intressant än vad trean var, även om trean också är superspännande och intensiv, men det saknades något för mig men jag vet inte riktigt vad det var. I vilket fall som helst så är det definitivt en serie att läsa om man gillar sci-fi, flera universum och tidsresande. Det är en serie som har action, romantik, maktbegär och så mycket mer. Jag är så glad att jag bestämde mig för att läsa klart denna serien för det var den absolut värd att göra och jag ser nu fram emot att ta tag i de serier jag har i min bokhylla som jag läst en bok av och sen inte fortsatt läsa. I år blir det nog ett försök till att avsluta ett par serier i alla fall. 
2017 a million worlds with you bok bokblogg bokrecension bookblog claudia gray
1 kommentar

Starka kvinnliga karaktärer inom litteraturen

 
Idag är det intrenationella kvinnodagen, en dag som gör mig både glad och frustrerad. Jag blir glad över att det finns en dag där man uppmärksammar de orättvisor som finns mot kvinnor, den ojämlikhet som existerar och hur kvinnor hela tiden blir ifrågasatta när något händer dem. Samtidigt blir jag frustrerad att det bara är en dag och att det ens fortfarande behövs. Kvinnor har lika mycket rättigheter som männen, kvinnor kan göra lika bra jobb som männen och förtjänar att få lika mycket lön för samma arbete som männen. Bara för att majorteten av kvinnor runt om i världen med största sannolikhet kommer skaffa barn ska det inte påverka deras chanser att få arbete, att få den lön de förtjänar och inte heller ska det vara ett problem att kvinnor vill ha barn! Men det är inte en stor utläggning om mina åsikter gällande jämlikhet som detta inlägget ska handla om, utan det ska handla om vilka kvinnliga karaktärer inom litteraturen som jag anser är starka och bra förebilder. Visserligen kommer det mest vara från Young Adult böcker, men förhoppningsvis till nästa år har jag utökat mina litterära breddgrader. 
___________________________________________________________________________________________
 
Här kommer alltså en liten lista (utan någon specifik ordning) på de kvinnliga karaktärer som enligt mig är stakra och bra förebilder.
 
1. Elizabeth Bennet från Stolthet och Fördom 
Elizabeth Bennet, ja var ska man börja med denna karaktär. Hon är bestämd och självsäker, ibland lite för självsäker och har oerhört mycket stolthet. Hon har lätt för att ha fördomar om folk, men inser efterhand att hon haft fel. Hon låter inte sin status som kvinna diktera hur hon ska leva sitt liv, eller vem hon ska gifta sig med. Hon är helt enkelt en karaktär som både står upp för sig själv, säger det hon tycker, men kan samtidigt medge att hon haft fel och be om förlåtelse för de fel hon gjort. 
 
2. Hermione Granger från Harry Potter-serien
Hermione Granger är en lojal men bestämd karaktär, hon vet vad hon vill och hon strävar alltid efter att nå bästa resultat. Hon utvecklas allt eftersom serien fortlöper och blir allt mer självständig och låter inte hemska kommentarer eller mobbing stå i hennes väg från att uppnå det hon vill. Hon är godhjärtad och ser det bra i människor. Hon är inte heller rädd för att säga vad hon tycker och tänker, hon står helt enkelt upp för sig själv. 
 
3. Penny Porter från Girl Online-trilogin
Penny är en karaktär som jag hade behövt när jag var 16 år, en karaktär som visar sina svagheter, men som inte låter sig hindras av dem, som istället arbetar med dem hela tiden och utnyttjar dem till en slags fördel. Pennys ångest och panikattacker gör att hon har svårt att hantera allt, men efterhand som serien fortlöper så blir hon allt starkare och allt mer självständig. Hon inser att hon klarar sig själv, bara hon har sina vänner och sin familj runt sig. Många unga känenr sig osäkra och då behövs det en karaktär som man kan känna igen sig i och jag tycker att Penny är en sådan karaktär.
 
4. Tiger Lily från Tiger Lily
Tiger Lily, eller Tiger Lilja som hon heter på svenska, är en underbar karaktär, jag vet inte ens hur jag ska förklara henne, men hon är inte rädd för någonting och och vågar stå upp för sig själv. Hon gör svåra val och trots att hon inte alltid är okej med de val hon gör till en början vet hon ändå varför hon måste göra de valen. Hon står upp för det hon vill och det hon tycker, hon lever sitt liv och låter inte någon komma i vägen för det. 
 
5. Shahrzad från The Wrath & The Dawn
Shahrzad vet vad hon måste göra och tvekar inte en sekund när valet står framför henne. Hon låter inte männen diktera sitt liv och hon visar sig vara en oerhört stark kvinna med en sådan bestämdhet i sig att man förundras över henne ibland. Trots att hon älskar djupt och vet att den hon älskar gjort fel i många fall låter hon inte honom diktera hennes liv och det blir nästan som att hon dikterar hans liv utan att han helt förstår det. Shahrzad är en krigerska till viss del och kommer slåss för det som är rätt och det som betyder mest för henne. 
 
6. Feyre från A Court of Thorns and Roses
Feyre är den som får göra allt i sin familj, jaga, fixa ved, laga mat, städa osv. Hon klagar aldrig, men önskar att hon kunde komma från det. En dag gör hon det och även om hon i början kan verka svag och mesig så växer hon snabbt till sig och man ser en kämparglöd och en självständighet inom henne som sakta försöker bryta ut. Hon låter inte någon bestämma över henne och när någon försöker göra det blir hon förbannad och inser sakta men säkert att hon är sin egen person och ingen styr henne. 
 
Det finns såklart hur många starka kvinnliga karaktärer som helst, men det är dessa jag kommer på just nu. Har ni några karaktärer inom litteraturens värld som ni känner är starka och helt enkelt kick-ass awesome? Berätta vilka och gärna vilken bok de är från så jag kan vidga mina vyer ännu mer! 
 
2017 bok bokblogg böcker internationella kvinnodagen litteratur starka kvinnliga karaktärer inom litteraturen
1 kommentar